Activiteiten

Woensdag van 09.00-12.00 uur
bij voetbalclub RCL, de Bloemerd 2

09.00-09.30 WarmingUp (zie 1)
o.l.v. een fysiotherapeut

09.30-10.30 Wandelfit (zie 2)

09.30-10.30 Walking Football (zie 3)

10.45-11.30 Bewegen op muziek (zie 4)

09.00-12.00 Dammen, Jeu de Boules, speedminton, biljarten, schaken, sjoelen, koffie, inloop

09.00-13.00 Samen Vitaal (zie 5)

Donderdag van 09.00-12.00 uur
bij Hockeyclub Alecto, de Bloemerd 8

09.30-10.00 WarmingUp (zie 1)
o.l.v. een fysiotherapeut

09.30-12.00 Walking Tennis
vanaf 2 december (zie 6)

10.00-11.00 Walking Hockey (zie 7)

10.00-11.00 Walking Korfball (zie 8)

09.00-12.00 Dammen, tafeltennis, Jeu de Boules, stoepranden, speedminton, biljarten, sjoelen, schaken, koffie, inloop


1. WarmingUp/ASM

Al sinds de start van het walking hockey bij LSC Alecto in Leiderdorp leidt Maarten de Fockert het eerste gedeelte van de training. De zogenaamde warming up van een half uur, ter voorbereiding op het walking hockey.

De doelstelling van dit gedeelte is om een aantal factoren die je nodig hebt om goed te blijven bewegen, wanneer je ouder wordt, te oefenen. Denk hier aan souplesse, balans, kracht, etc.

De basis van deze oefeningen ligt in het Athletic Skills Model, ASM.Van oorsprong ontwikkeld voor jeugdige (top)sporters om de motorische ontwikkeling te stimuleren, de weerbaarheid en het aanpassingsvermogen te stimuleren, blessures te voorkomen en om plezier te behouden in de sport. “Van het kind eerst een goede beweger maken, daarna een goede atleet en als laatste een goede specialist”. Geïntegreerd in de gehele sportwereld van jeugd tot aan de topsport en nu ook voor Clubhuis de Derde Helft.

Als je ouder wordt zijn er veel aspecten van het bewegen die minder worden, daarom is blijven bewegen zo goed en gezond.Door de oefeningen die aangereikt worden proberen we door spelvormen en oefeningen de creativiteit te verhogen en om de zelfstandigheid en weerbaarheid te behouden of zelfs te verbeteren. Ieder doet in zijn eigen tempo mee en beweegt naar eigen kunnen.

Het enthousiasme is erg groot en er zijn ook deelnemers die alleen aan dit onderdeel deelnemen. Die laten het walking hockey daarna schieten en doen mee aan andere activiteiten van Club huis de Derde Helft of gaan aan de koffie.

Op woensdag geeft Tanja de WarmingUp bij RCL en op donderdag Maarten bij Alecto. Zowel Tanja als Maarten zijn fysiotherapeut en kunnen adviezen geven als je ergens last van hebt.

Kom eens kijken of nog beter doe een keertje mee! 


2. Wandelfit

Een rondje lopen met een wandelcoach in verschillen de tempo’s.
Rustig aan voor mensen met een chronische ziekte of beperkingen qua lopen, zien, horen of uithoudings-vermogen. Ook geschikt voor lopers met een rollator.

Snellere lopers lopen een groter rondje. Honden zijn welkom.

Daarna allemaal aan de koffie!


3. Walking Football = Wandelvoetbal

Walking Football of fitvoetbal is een aangepaste vorm van voetbal gericht op 50-plussers.
Was u altijd gek op voetbal, maar ligt de tijd van het balletje trappen inmiddels ver achter u?
Of heeft u zin om iets heel nieuws te proberen? Dan is Walking Football misschien wel iets voor u.
Deze wandelvariant van het normale voetbal is dé sporttrend voor 55-plussers.

Tijdens een potje Walking Football wordt er niet gerend. Het spel wordt gespeeld op een kwart voetbalveld. Schuivers (slidings) zijn verboden en de bal mag niet boven heup hoogte komen.
Ook zijn de wedstrijden korter. Het concept is bedacht door de KNVB en het Ouderenfonds omdat rennen lastiger wordt als je ouder bent.

Volgens veel oud-voetballers ziet het er niet uit, maar… eraan meedoen vinden ze gewéldig! Bovendien – en bepaald niet onbelangrijk – is Walking Football bedoeld voor mannen én vrouwen, met of zonder voetbalervaring. Competities en toernooien zijn er ondertussen ook.

Bij voetbalclub RCL wordt er elke woensdag om 09.30 – 10.30 uur Walking Football gespeeld.

Alle bezoekers van Clubhuis de Derde Helft kunnen een paar keer meedoen om Walking Football eens uit te proberen.


4. Bewegen op muziek

Nu het buiten te koud wordt om te dansen, mogen we op woensdag van 10.45 tot 11.30 uur bij RCL gebruik maken van de ruimte van de kinderopvang om te blijven bewegen op muziek.Het afwisselende schema ziet er voor dit jaar als volgt uit:

10 november:  dansen met Justine
17 november:  pilates/yoga van Ingrid/Fit for Free
24 november:  dansen met Justine1 december:   pilates/yoga van Ingrid/Fit for Free
8 december:     beweegles door Marloes en Jay
15 december:   pilates/yoga van Ingrid/Fit for Free
22 december:   dansen met Justine

Heb je nog nooit een pilates- of yogales meegemaakt, dan is dit een mooie gelegenheid om te kijken of het iets voor je is. Bij pilates/yoga wordt niet gesprongen, je doet rustige oefeningen op een mat. Er zijn matjes om te gebruiken, maar je kunt ook een eigen mat meenemen. Alleen komen kijken kan ook.


5. Samen Vitaal

Het tijdbestedingsprogramma voor 65+ers met een beperking en/of eenzaamheidsklachten.Dit programma is opgezet voor mensen die gebaat zijn bij contact en de preventieve werking van sport- en beweegactiviteiten.Meer weten? Neem contact op met Floor van Egmond, seniorencoach Incluzio Leiderdorp, tel: 06-83266984, mail: FvEgmond@incluzio.nl

Locatie: Clubhuis v.v. RCL, Bloemerd 2 te LeiderdorpTijd: 09.00-13.00 uurKosten: € 4 inclusief koffie/thee en lunch


6. Walking Tennis

Er kan een balletje worden geslagen volgens de OldStars tennisregels, zodat iedereen mee kan doen op zijn of haar eigen niveau. Tennisrackets en -ballen zijn aanwezig, maar je mag uiteraard ook je eigen materiaal meenemen.


7. Walking Hockey = Wandelhockey

Walking Hockey is de wandelvariant van hockey. Onder het motto ‘een leven lang hockey’ en ‘nooit te oud om te leren’ heeft het Ouderenfonds dit Engelse initiatief naar Nederland gehaald. Uitermate geschikt voor 55+’ers die op een gezonde manier willen blijven bewegen.

Deze alternatieve hockeyvorm is geschikt voor iedereen die kan lopen en 55 jaar of ouder is.
Denk aan oud-hockeyers die blessuregevoelig zijn. Of gewoon mensen die de sportschool zat zijn en graag een frisse neus halen, nieuwe contacten opdoen en/of in teamverband verantwoord willen bewegen onder deskundige begeleiding. Met natuurlijk een gezellige derde helft voor wie dat wil.

De training begint met een verantwoorde warming-up. Deze oefeningen geven iedere hockeyer ruimte wandelhockey naar eigen kunnen in te vullen. Na de oefeningen wordt een partij gespeeld.Het maakt daarbij niet uit of je wel of geen hockeyervaring hebt.

Walking Hockey wordt elke donderdag van 10.00-11.00 uur gespeeld bij hockeyvereniging Alecto, Bloemerd 8 in Leiderdorp.

Kom een keer kijken en/of meedoen.


8. Walking Korfball

Na een gezamenlijke warming up met de Walking Hockeyers start om 10.00 uur de Walking Korfball elke donderdag bij Alecto. Uiteraard mag je niet rennen met de bal. Ook mag je niet stuiteren of lopen zonder balbezit. Verder mag de bal niet uit iemands handen worden getikt. En de allermooiste regel is: er is geen scheidsrechter! Samen kom je er altijd wel uit. Al met al een leuk spel, waarin spelplezier voorop staat. Het is ook goed te doen voor niet-korfballers. Iedereen kan een bal gooien/vangen en een doelpunt maken. Kom eens kijken en doe een keer mee!


Cursus Valpreventie

Incluzio Leiderdorp organiseert gratis valpreventietrainingen voor mensen van 65 jaar en ouder.

Letsel als gevolg van vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel bij senioren.
Tijdens de bijeenkomsten wordt er naast verantwoord bewegen onder leiding van een fysiotherapeut ook deskundige voorlichting gegeven.

De gratis training bestaat uit acht ochtenden en een terugkombijeenkomst.
Inschrijven voor de training is een vereiste.

Dit kan aan de balie van Incluzio in de Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110-G
of per mail: leiderdorp@incluzio.nl
Het tel.nr. van Incluzio is 071 – 5413536.

Door de vele aanmeldingen en corona is er momenteel een wachtlijst. Het is nog steeds mogelijk om je op te geven, maar iedereen zal wat geduld moeten hebben.