Activiteiten

Woensdag van 09.00-12.00 uur
bij voetbalclub RCL, de Bloemerd 2

09.30-10.30 Start to Walk (zie 2)

09.30-10.30 Walking Football (zie 3)

10.00-11.30 WMO-inloopspreekuur (zie 5)

10.15-10.45 Bewegen op muziek (zie 4)

09.00-12.00 Tekenen, dammen, Jeu de Boules, biljarten, schaken, sjoelen, koffie/thee drinken.

Donderdag van 09.00-12.00 uur
bij Hockeyclub Alecto, de Bloemerd 8

09.30-10.00 WarmingUp (zie 1)
o.l.v. een fysiotherapeut

09.30-12.00 Walking Tennis (zie 6)

10.00-11.00 Start to Walk (zie 2)

10.00-11.00 Walking Hockey (zie 7)

10.00-11.00 Walking Korfball (zie 8)

09.00-12.00 Balletje trappen, dammen, tafeltennis, Jeu de Boules, stoepranden, biljarten, sjoelen, schaken, koffie, inloop


1. WarmingUp/ASM

Al sinds de start van het walking hockey bij LSC Alecto in Leiderdorp leidt Maarten de Fockert het eerste gedeelte van de training. De zogenaamde warming up van een half uur, ter voorbereiding op het walking hockey.

De doelstelling van dit gedeelte is om een aantal factoren die je nodig hebt om goed te blijven bewegen, wanneer je ouder wordt, te oefenen. Denk hier aan souplesse, balans, kracht, etc.

De basis van deze oefeningen ligt in het Athletic Skills Model, ASM.Van oorsprong ontwikkeld voor jeugdige (top)sporters om de motorische ontwikkeling te stimuleren, de weerbaarheid en het aanpassingsvermogen te stimuleren, blessures te voorkomen en om plezier te behouden in de sport. “Van het kind eerst een goede beweger maken, daarna een goede atleet en als laatste een goede specialist”. Geïntegreerd in de gehele sportwereld van jeugd tot aan de topsport en nu ook voor Clubhuis de Derde Helft.

Als je ouder wordt zijn er veel aspecten van het bewegen die minder worden, daarom is blijven bewegen zo goed en gezond.Door de oefeningen die aangereikt worden proberen we door spelvormen en oefeningen de creativiteit te verhogen en om de zelfstandigheid en weerbaarheid te behouden of zelfs te verbeteren. Ieder doet in zijn eigen tempo mee en beweegt naar eigen kunnen.

Het enthousiasme is erg groot en er zijn ook deelnemers die alleen aan dit onderdeel deelnemen. De meeste deelnemers doen mee aan andere activiteiten van Clubhuis de Derde Helft of gaan aan de koffie.

Op donderdag geeft Maarten de Fockert de WarmingUp bij Alecto.
Maarten is fysiotherapeut en kan adviezen geven als je ergens last van hebt.

Kom eens kijken of nog beter doe een keertje mee! 


2. Start to Walk

Start to Walk biedt Leiderdorpers de kans om hun conditie (weer) op te bouwen door sportief te gaan wandelen! De cursus staat onder leiding van Wandelcoach Ron Marcus van RonMarcusSports. Tijdens de cursus wordt onder meer aandacht besteed aan het verbeteren van looptechniek, ademhaling en loophouding. Deelnemers aan deze cursus zullen merken dat het tempo en conditie toeneemt. Ook geschikt voor sporters die na een blessure weer willen opstarten.

Daarna allemaal aan de koffie!
Kosten: gratis                     Aanmelding: niet nodig


3. Walking Football = Wandelvoetbal

Walking Football of fitvoetbal is een aangepaste vorm van voetbal gericht op 50-plussers.
Was u altijd gek op voetbal, maar ligt de tijd van het balletje trappen inmiddels ver achter u?
Of heeft u zin om iets heel nieuws te proberen? Dan is Walking Football misschien wel iets voor u.
Deze wandelvariant van het normale voetbal is dé sporttrend voor 55-plussers.

Tijdens een potje Walking Football wordt er niet gerend. Het spel wordt gespeeld op een kwart voetbalveld. Schuivers (slidings) zijn verboden en de bal mag niet boven heup hoogte komen.
Ook zijn de wedstrijden korter. Het concept is bedacht door de KNVB en het Ouderenfonds omdat rennen lastiger wordt als je ouder bent.

Volgens veel oud-voetballers ziet het er niet uit, maar… eraan meedoen vinden ze gewéldig! Bovendien – en bepaald niet onbelangrijk – is Walking Football bedoeld voor mannen én vrouwen, met of zonder voetbalervaring. Competities en toernooien zijn er ondertussen ook.

Bij voetbalclub RCL wordt er elke woensdag om 09.30 – 10.30 uur Walking Football gespeeld.

Alle bezoekers van Clubhuis de Derde Helft kunnen een paar keer meedoen om Walking Football eens uit te proberen.


4. Bewegen op muziek 

Doe ook mee met deze leuke, actieve en uitdagende, maar laagdrempelige lessen waarin je je eigen tempo kunt bepalen, maar wel lekker blijft bewegen.

De lessen worden gegeven door Nathalie Beekman die bij velen bekend is van het Balkon Bewegen.

Het betreft 6 gratis lessen van 10:15 tot 10:45 uur.
Locatie: Clubhuis de Derde Helft, v.v. RCL, Bloemerd 2 te Leiderdorp

U bent van harte welkom! Aanmelden is niet nodig.


5. WMO-inloopspreekuur

WMO betekent Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
De WMO-wet regelt hulp en ondersteuning voor burgers met een ziekte of beperking, kwetsbaren of ouderen, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en deel kunnen blijven nemen aan de maatschappij.
De welzijnsorganisatie van Leiderdorp, Incluzio, is een proef gestart met een WMO-inloopspreekuur bij Clubhuis de Derde Helft.
Elke woensdag zal er tussen 10.00-11.30 uur een sociaal werker aanwezig zijn waar iedereen zijn of haar vragen kan stellen op het gebied van de WMO of andere maatschappelijke hulpvragen.
Dat kan ook namens of voor familie, kennissen of buren waarvan je vermoedt dat ze wellicht hulp nodig hebben.
Op deze manier hoopt Incluzio snel laagdrempelige vragen te kunnen beantwoorden en Leiderdorpse inwoners nog beter van dienst te zijn.


6. Walking Tennis

Er kan een balletje worden geslagen volgens de OldStars tennisregels, zodat iedereen mee kan doen op zijn of haar eigen niveau. Tennisrackets en -ballen zijn aanwezig, maar je mag uiteraard ook je eigen materiaal meenemen.


7. Walking Hockey = Wandelhockey

Walking Hockey is de wandelvariant van hockey. Onder het motto ‘een leven lang hockey’ en ‘nooit te oud om te leren’ heeft het Ouderenfonds dit Engelse initiatief naar Nederland gehaald. Uitermate geschikt voor 55+’ers die op een gezonde manier willen blijven bewegen.

Deze alternatieve hockeyvorm is geschikt voor iedereen die kan lopen en 55 jaar of ouder is.
Denk aan oud-hockeyers die blessuregevoelig zijn. Of gewoon mensen die de sportschool zat zijn en graag een frisse neus halen, nieuwe contacten opdoen en/of in teamverband verantwoord willen bewegen onder deskundige begeleiding. Met natuurlijk een gezellige derde helft voor wie dat wil.

De training begint met een verantwoorde warming-up. Deze oefeningen geven iedere hockeyer ruimte wandelhockey naar eigen kunnen in te vullen. Na de oefeningen wordt een partij gespeeld.Het maakt daarbij niet uit of je wel of geen hockeyervaring hebt.

Walking Hockey wordt elke donderdag van 10.00-11.00 uur gespeeld bij hockeyvereniging Alecto, Bloemerd 8 in Leiderdorp.

Kom een keer kijken en/of meedoen.


8. Walking Korfball

Na een gezamenlijke warming up met de Walking Hockeyers start om 10.00 uur de Walking Korfball elke donderdag bij Alecto. Uiteraard mag je niet rennen met de bal. Ook mag je niet stuiteren of lopen zonder balbezit. Verder mag de bal niet uit iemands handen worden getikt. En de allermooiste regel is: er is geen scheidsrechter! Samen kom je er altijd wel uit. Al met al een leuk spel, waarin spelplezier voorop staat. Het is ook goed te doen voor niet-korfballers. Iedereen kan een bal gooien/vangen en een doelpunt maken. Kom eens kijken en doe een keer mee!

Op donderdag 3 maart is bij Alecto een fietscursus onder leiding van Fietscoach Ramon van Fysiotherapie de Ommedijk gestart . Bedoeld voor iedereen die graag fietst en/of na lange tijd of een blessure weer wil gaan fietsen. Lekker buiten bezig zijn op een ontspannen manier.
De cursus is wekelijk op donderdag van 09.15 tot 10.30 uur. Na op- en afstapoefeningen en een korte warming up wordt er een uur gefietst in de regio. Er zijn leuke, afwisselende routes uitgezet over rustige wegen. Uiteraard wordt er eerst geoefend om te fietsen in een groep.

Er vindt eerst een telefonische intake plaats en er kunnen maximaal 10 deelnemers per groep meefietsen. Er is geen leeftijdsgrens. De groep wordt begeleid door vooraan wegkapitein Ramon en een bezemfiets aan het eind. Een laagdrempelige en veilige fietsgroep voor alle 55+’ers, dat is de opzet.
Het doel is om plezier te hebben met elkaar, te bewegen, je conditie te verbeteren en gezellig samen te fietsen in de omgeving van Leiderdorp.

Het is nog niet bekend of er een volgende Fietscursus komt, maar als je belangstelling hebt geef je je dan vast op via de website of bij Saskia: 071 – 5896 551.
Het kan zijn dat een volgende cursus op woensdag gegeven wordt. Twijfel je? Bij de intake kun je aangeven waar je moeite mee hebt of tegenop ziet. In overleg met Ramon wordt dan een beslissing genomen of het iets voor je is. Geef je gerust op, dat is de eerste stap naar veel fietsplezier!